expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

March 17, 2009

Selamat Sore Jakarta

Kalau nak dibandingkan Bandung dan Jakarta, masing-masing ada keunikan tersendiri. Tapi kami semua tak berkesempatan nak explore Jakarta as a whole sebab kami cuma ada satu hari sahaja. Dan satu hari itu pulak disusuli hujan yang maha lebat waktu petang. Nasib baik juga la kami sempat ke Ancol Park untuk jalan-jalan.

Di Jakarta, kami menginap di Grand Tropik Suites. Ok jugak hotel ni, kemudahan semua standard la, ikut rate hotel 4 star. Saya & co dan kawan saya yang single, Cik Aishah share satu apartment. Agak luas la jugak apartment tu sebab ada dua bilik. Bilik siap dengan pantry, fridge besar, microwave, living area and balcony (untuk yg suka berasap!)

Beg we all. Sampai 2 trolley. Err, abaikan model 2 orang tu ye..

Sampai di Jakarta dh petang dan penat (ye la..shopping marathon la hendaknye), so lepas solat magrib kami ke Ciputra Mall..jalan kaki je sebab sebelah saje. Walaupun dekat, sedang jalan-jalan tu pun takut jugak, sebab Jakarta ni kan terkenal dengan orang jahat gangsters. Alhamdulillah, xde apa-apa. Maybe sebab we are in groups kut. Anyway, had dinner and jalan-jalan dalam mall sekejap sebelum balik, tido!

Next day, after we had big breakfast, we all semua decided to go to Ancol Park. Ancol Park ni ada macam2, Ada Taman Impian Ancol which is similar to Genting Highlands minus the weather, ada Seaworld (Aquaria), ada Waterworld and Gelanggang Samudera which they have sea animals show. Ohh, they also have Pasar Seni di mana arts and crafts meet.

Dania mahu tapi malu takut

Some photos in the Seaworld

Saya & co cuma sempat ke Seaworld saje, itu pun sebab nak bawak Dania jalan-jalan tengok fish. Ye la...Dia dah 3 hari duk layan mommy & abah shopping je kan, kasi can la kt dia pulak. She had fun in the seaworld, although awal-awal dia takut sebab tengok gigantic fish. Dania ingat fish tu nk terkam dia. The rest cuma jalan-jalan sekitar Ancol Park dan we finally settled at Pasar Seni. Pasar Seni ni pun besar, they have like hundreds of small shops selling paintings, crafts, batik etc.



Scary tak? At first glance saya ingat ke rambut, rupanye guna tali.


She loves the bubbles so much, tak nak balik.

Right after lunch, we got a cab to sent us back to the hotel and it was raining like cats and dogs. Memang lebat sangat sampai tak nampak kereta depan. Syukur semua selamat sampai. Semua dah penat, sakit badan sakit kepala, so we all just lepak kat bilik with hot tea and brownies and movies.


Mind you, Jakarta weather amatlaa panas..macam KL. And it was macet* all the time. Ngalahkan KL. Jadinya aktiviti berjalan-jalan amat terbatas. Saya terkilan nak ke Plaza Senayan where all the high end boutiques are there. Ye la...nak masuk butik kt Pavilion mak segan, kut gi Jakarta eksyen la sket kan...hahahahahaha!!
Sebenarnya Jakarta ni ada banyak tourist spot. They have lotsa museums, then ada Taman Mini Indo (taman ni ada rumah mini yang assemble rumah-rumah di Indonesia), ada zoo.

Then it was Tuesday, its time to go home (cam sedih pulak). Satu tip dari saya, kalau anda ke Bandung, cubalah balik dengan MAS melalui Jakarta. You'll save a lot on the excess bagage. We all check-in in group so beg semua combine. Memang excess, more than 200kg for 8 people tapi dengan MAS ni boleh kawtim, so kami tak kena charge for extra. Bayangkan dengan AirAsia, confirm kena!

Last photo of us all!



Selamat tinggal Bandung & Jakarta. We will come again, definitely! Right gals??




p/s: Mungkin ada entry on food and other stuff...cewahhh!

3 comments:

mimielola said...

Oh, scary ok... gmbr yg u ingat rambut tu.!!! Ewwwwwww

Cutestamoi said...

"We will come again, definitely! Right gals??" betoi betoi betoi.. Huhuhu..

l i e y n said...

nak pg gak!!!!