expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

June 11, 2009

Halal atau Tidak?

Saya musykil sedikit. Harap kawan-kawan dapat membantu.

Saya musykil dengan status halal atau tidak di restoran fatty crab. Rasanya restoran ni famous jugak, especially among seafood - crab lovers. Kalau tengok dari depan, memang sah-sah kedai cina. Siap ada tulisan cinanya. Yang pelik nya, saya perhatikan ramai orang Muslim makan di situ. Dan siap buat review di blog, facebook etc - verdictnya, sedap yang amat. Tapi persoalannya...


HALAL ke?

10 comments:

l i e y n said...

kalau was was tak payah pegi, banyak lagi kedai lain...

okinokiyo said...

kalau i kan, asal ada tulisan cina, tak halal sebab ownernye cina..and my assumption is dia tak kisah halal ke tak.

kdg2 sedap mmg la sbb maybe bercampur benda yg kite tak tau.unless tukang masaknye melayu.

masak kat rumah jek, hati tenang makan pun konfiden kan kan..

Queens said...

betul tuh ..kalo was2 jgn makan..even johnny tu pun tak tau halal ke tak :(

Zuhaini said...

entah la ek.. tak pernah try makan.. :(

noniey alias said...

betul tu kalau was-was tak yah lah kot...

mama uzma said...

sama la iena..
asal ada tulisan cina..
inta2 tukang masak cina..
mmg x masuk..

kadang2 tulah org kita nih...
janji sedap kat tekak dah x
menitik beratkan halal atau tak..

AiNeRzA said...

Banyak restoran-restoran kat malaysia ni yang kita keliru pasal status halal dia...sekali pun yang ada halal pun kita keliru jugak...coz logo halal ader due dier...x tahu la diorang ni update ker x logo tersebut...sekarang status halal dikendali oleh Company HDC (Halal Development Corporation)bukan lagi JAKIM...itu yang rakyat malaysia jadik lagi keliru kenapa bukan JAKIM yang kendalikan...kalo JAKIM kan senang...tapi kalo pasal nih...kalo kita rasa was-was...baik kita elakkan...

MommyDania said...

dear friends, sy pun mmg merasakan kedai ni xhalal. cuma sy pelik, sbb ramai yg mkn disitu.

thanks all for your opinions. mak pun xgamak nk pegi..huhhuuhu

saudah said...

for me, once dah terdetik hala ke tak ni, mmg akan terus tak masuk kedai tu..

lagipun kalau dah was-was, baik ditinggalkan, betul tak?

hakiminfahira said...

saya rasa elok tak payah pergi..
sebab ader hadith nabi..yang maksudnya lebih kurang macam ni..
"halal itu nyata..dan haram itu nyata..dan di antara halal dan haram itu ialah perkara syubhah (ragu-ragu)..barangsiapa menganggap benda itu syubhah..maka ianya HARAM.."
so.. u fikirkan sendiri k..
salam