expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

June 22, 2009

Penerimaan Baby Kakak

Baby Kakak...

Itulah panggilan yang bakal digunakan bila saya selamat melahirkan adik Dania nanti, insya Allah. Panggilan untuk si adik pulak ialah Baby Adik. Apa-apa la Dania....

Tapi sejak dua menjak ni kami perhatikan Dania semakin manja dan mengada-ngada. Sikit-sikit nak nangis, nangis pun nangis mengada-ngada dan beriya-iya. Air mata tu menjurai-jurai mengalir. Minta saya memujuk. Minta perhatian saya.

Boleh kata setiap perbuatan dan perilaku mesti ada mommy. Nak basuh tangan dengan mommy. Nak mandi dengan mommy. Nak pakai baju dengan mommy. Nak tido dengan mommy. Nak dukung pun dengan mommy. Pendek kata, semua kena dengan mommy. Adoiiii! Mommy tak larat dah nak dukung Nia yang dah 16kg tu...

Oh oh...

Adakah ini sindrom biasa si anak pertama dalam menerima kenyataan dia bukan lagi baby manja dalam keluarga?

Macam mana pulalah nanti kalau si adik dah keluar dari perut mommy nih?


11 comments:

Umi Nawfal said...

sabar.. sabar.. budak2 mmg camtu.. ajakla dia sembang2 ngan daik die dlm tu.. sambil2 tu selit2kan nasihat utk si kakak..

kirana said...

aaa mmmg gitu lah peel bila depa nk dpt adik..mcm tau2 jer kan

sedih lak rasa

mama uzma said...

hihi...
itulah dia perubahan anak bila dia
nak dapat adik...normal kak..
sabar ye...

pssttt...
nampak chubby nia ngan gaya rambutbarunya itu...hihi..

MommyDania said...

achu: sembang? hahaha..dh diajak..dia jwb, baby kt dlm perut la mommy. mana dengar. apa la mommy nih!

kirana: ohh...awat laa lgu tu

mama uzma: yg sememangnya chubby! kah kah kah

ArELeEz said...

my SIL pon faced da same thing gak. bile dah dkt ngan due date 2nd baby, lagik la anak 1stnye merengek yg macam2. sume mende nak mama dia gak yg wat. cian my SIL..

mamaDhea said...

MDania,
Dhea dulu gitu jugaklah masa saya preggykan si Hadif.. tgh sarat 8bln preggy pon saya masih lagi mendukung si kakak.. then, mlm hubby kena tlg picitkan pinggang.. ahahaha.. :D

KV said...

mmg sindrom dia gitu. jeles. Haha

MommyDania said...

areleez: iye ke? aduss..ponatnye

MDhea: larat ke nk dukung? anak mak tu nyah, 16 kilo!!

KV: takut kasih syg berbelah bg ek

ibu dania said...

mommy dania... cian dania.... saja la tu nak more attention kan...

l i e y n said...

macam nia nak dapat baby adik girl aje....

Queenin Murni said...

ala.. sian nia..
takpelah.. sabar yer mommy... manjakan aje.. :)