expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

June 19, 2009

Tidak Lagi

Alhamdulillah, saya berjaya juga breastfeed Dania sampai 2 1/2 tahun. Walaupun dia tidaklah 100% on breastfeed, saya cuma bagi 100% sampai 7 bulan. Lepas tu production merudum dan terpaksa dibantu oleh susu lain. Tapi sepanjang Dania bersama saya, dia akan tetap memilih saya dan menolak apa saja bentuk susu; be it formula, fresh milk plain or whatever flavor.

Tapi sudah dua minggu (ke lebih) Dania sudah totally tidak breastfeed. Kalau malam pun dia sudah pandai tido dengan sendirinya tanpa perlu nenen dulu. Gembira pun ada, sedih pun ada. Gembira sebab dia berhenti dengan sendirinya, tak perlulah saya nak buat macam-macam trick; letak kicap, sapu garam, sapu serbuk kopi etc. Fuhhh...lega! Tapi at the same time, rasa sedih sebab dulu-dulu, asal nak tido dia akan datang pada saya, merayu-merayu nak nenen. Macam-macam dia kena buat dulu baru dapat nenen. Hehehe...mommy buli Nia ekk....

Baru-baru ini mama saya berbual dengan Dania...

Nenda: Nia, Nia nenen lagi tak?

Dania: Takkkkkkk

Nenda: Nia dah besar kan? Mana nenen lagi kan?

Dania: Aah...Nia baby kakak la. Tak nenen dah. Nanti baby adik pulak nenen, kan mommy.

Ohhh.....sebak pulak saya dengar. Tahu pulak dia turn dia dah abis. Time to give way to her adik. Sob...sob...sob...




Panggilan baby kakak tu dia yang reka sendiri. Suruh panggil kak long or kak Nia semua tak nak. Last-last, Dania is baby kakak while the adik is baby adik. Macam-macam la budak sorang nih....

11 comments:

jua said...

Bravo! Bravo!
Yang penting Nia dah puas dapat nikmat susu ibu yg mahal itu =)

Queenin Murni said...

ala..sweetnya.. nak jugak jadi baby tu.. she's a big girl ha!

mmg sedih pon bila dah nak stop nenen.. tetibe je mama nyer rasa mcm dah tak penting bg anak.. hahahah!

honeylanz said...

gud dania. dah paham next turn adik dia lak..

Umi Nawfal said...

sweet dania.. alhamdulillah, puas jugak nia dpt nenen kann..

mommylyssa said...

waaa... congrats to Dania!! Dah big girl. Putus sendiri ek??? Mmg you takde buat apa2 lah ke? Tido malam pun sendiri? I paling risau bab tido malam tuu...cos skrg nih mcm tak leh tido malam kalau tak nenen (tapi siang ok jer tido sendiri takde nenen!!!) nih kena suruh Dania bagi tips kat Lyssa..."How to self wean"

kirana said...

mmg sedih oooooo..sebak tau..
nak2 nanti masa ko nyusukan adik..nia gi tgk2 nnt..mesti lagi rasa sedih..

aku dulu..aiman dok nempek tepi masa aisya nenen..dia dok pegang2 tepi jer la..ciannnn

IdzaRis79 said...

anyway,tahniah..
2 1/2 thn kiranya lama gak tu..

ilman 3 bln dah takmo nenen..nak buat camna..

MommyDania said...

jua: betul..priceless kan?

QM: she is a big girl but she's still my baby

honey: mintak2 mmg itulah yg dia paham

achu: insya Allah puas laa

aizura: mmg dlu2 asal nak tido kena nenen. tp lama2 dia yg xnak. or maybe is it becoz i'm pregnant & the milk taste differently? kasi can la lyssa nak nenen lg..hehehe

kirana: ye ke cmtu? aku yg baca ni pun dh rasa sebak. sure sedih je tgk muka aiman duk tgk aisya nenen ek?

ida: aah..syukur.

l i e y n said...

heyyyy, samalah!
i sometimes call my boys baby...
baby abang and baby adik...kalau dapat baby lagi tak tau le plak nak panggil baby apa...
mmg sedih bile anak stop bf ngan kita...syok kan bf anak...

noniey alias said...

sedih bila stop bf... sampai skrang still ingat lagi moment masa bf aqil syahmi...

neezareef said...

tahniah berkat kesabaran dpt jugak bf wpn campur2 lama jugak tuh