expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

July 28, 2010

You are NOT A GOOD PARENT!


Saya berani cakap kau bukanlah ibu/bapa yang baik. Bukan setakat tak baik, tapi lebih teruk sebab tak sayang nyawa anak kau tu. Kalau kau tak sayang nyawa sendiri, takpe. Jangan tak sayang nyawa budak kecik yang tak tahu apa-apa tapi cuma tahu nak main je.

Beberapa hari lepas, ke minggu lepas, ok. Tarikh tak penting sebab yang penting adalah apa yang berlaku. Saya memandu kereta comel saya di highway MRR2. HIGHWAY ok! Maknanya jalan besar, kereta banyak dan laju. Waktu siang, memang tengah peak hours so kereta pun banyak jugaklah dan laju jugaklah.

Ada lahabau ni memandu kereta wira. Tidaklah laju dalam 100 km sejam je. Saya di lane paling kanan, lahabau ni di lane tengah. Tau apa saya nampak? Lahabau bodoh ni bawak kereta sambil pangku anak dia kat stereng. GILA!!! Anak dia tu rasanya below 1yr la, mungkin sebaya Nisha. Dan, lagi best saya tak nampak orang dewasa lain dalam kereta itu. Memang lahabau dan budak kecik itu saje. Budak tu berdiri sambil pegang stereng sambil lahabau tu drive.


Macam nak tercabut jantung saya masa tu tengok situasi tu. Rasa macam nak je tahan kereta tu dan selamatkan budak tu. Dah la lahabau tu bawak kereta cas nak potong sana, potong sini. Ohhh!!! Geram sangat saya tengok. Saya memang pantanglah tengok orang drive kereta sambil pangku/riba anak. Anak-anak saya tak pernah jamah stereng kalau saya atau Mr Hubby drive. Tak tahu ke itu bahaya?

Ohh, kat school Dania dan Nisha pun ada macam tu. Saya tak berapa pasti budaknya yang mana tapi mak dia bawak kenari. Tapi dah lama saya tak nampak dia. Rasanya anaknya sebaya Dania. Dulu² masa Dania umur 2tahun, selalulah saya nampak dia amek anak dia dan terus riba sambil drive. Pernah sekali saya nampak, dia drive sambil anak dipangku dan boleh sms lagi. BAHAYA laaa ngong!!!

Betullah orang kata, selagi tak kena kat batang hidung sendiri, memang takkan sedar. Saya doakan selamatlah budak-budak yang jadi mangsa kebodohan ibu bapa mereka nih. Saya juga doakan semoga kita sebagai parents dijauhkan dari menjadi seperti ini dan semoga kita dilindungiNya. *sigh*





Pic is googled.

7 comments:

Queen said...

memang bahaya...huhu

m-i-o said...

wah! konfiden sungguh driver itu. sebagai minah rempit, sy tak seberani dia. kot ya pun nak rempit, cas sana cas sini, buat bila memandu secara solo la. dan pastikan klo kojol pun, kojol sorang2. haha.

bayangkan klo org pakai seat belt pun belum tentu survive dalam accident - inikan pulak budak kecik yg berdiri depan stereng. errr mungkin kereta dia ada airbag kot - keta ai cikai - takde airbag :P

anyway smlm masa mak nk amik anak kat taska, ada budak kecik ni dlm umor 3 tahun tengah kayuh beskal tengah2 jalan. mak dia pulak follow dari belakang sambil naik motor. aku rasa nak sekeh je kepala mak dia. ko rasa nak sekeh tak?

KV said...

konfiden betul. Akak kalo jumpa kes camni mmg membebel gile.

FAM said...

Queen: yes indeed

Zufa: bkn rasa dh, panas tangan aku cmtu. eeeii, some ppl kan, selagi tak kena mmg tak sedar kan. aku dlu pernah sound sorg mak ni sbb biar anak dia main tepi jln. masa tu aku nak reverse keta nak keluar, mak dia duk kt tepi tembok tu tgk je anak dia duk main2. sekali aku turun sound mak dia suruh jaga anak dia kejap sbb aku nak undur keta. barulah mak dia hegeh2 pegang anak dia. ishh...geram aku!

KV: mmg kak. tp tu la..harap2 kita ni tak la jadi cmtu kan..

Rizza said...

tu le mak bapak sekrang yg tak reti jaga anak.. tau beranak je..
agaknye dia ingat ..anak dah tak de leh buat lagik kot... bangang nye

akak nampak dah berapa kali kat sini.. rasa nak bukak tuingkap je sound.. mak yg dok bawak kereta anak kecik kat pangku... gila apa...
tu belum yg bawak laju2 tak ingat yg anak ade kat sebelah berdiri lak tu.. haru2...

Rizza said...
This comment has been removed by the author.
FAM said...

Rizza: hye! kalau dlm kawasan taman perumahan tu sy blh terima la walaupun still bahaya. tp kalau kt highway, ishh! i wish polis nmpk terus bg saman rm1000. baru nak sedar kut.