expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

August 26, 2010

Bila Anak Dara ke Dapur

*Anak dara tersebut dirujuk kepada anak dara saya ye yang umurnya 4tahun Disember ini.

Sekarang musim Dania rajin menolong di dapur. According to my mom, this is a normal phase with 4 year old kids especially girls. This is when they like to offer helps and act like adults. So since sekarang bulan puasakan, dinner time is early. Balik je dari school terus suruh dia mandi. Kalau nampak liat nak mandi, haruslah guna taktik reward and punishment. Biasanya reward adalah dia boleh membantu di dapur. Haaa...it works like magic. Berdesup la dia pegi mandi sebab nanti boleh tolong.

Jenis² pertolongan pelbagai. Paling kacang di mata dia dan mata saya juga isi air dalam plastic cup Ikea tu. Sampaikan bila di suruh dia dah tak nak buat. Hohoohooo. Dan terkini, paling dia suka buat tapi saya tak berapa suka dia buat adalah basuh pinggan. Fuhhh, kalau dia dapat buat ni (with or without permission) amatlah sukanye dia. Saya ada gambar dia tapi handphone saya kan kaput.

Baru-baru ni mama saya bagi peluang dia tolong masak. Bayangkan betapa seronoknya awek sorang nih. Ada aksi ketuk² pulak tu. Nak tahu dia masak apa? Jom tengok...

Ni aksi ketuk mengetuk sedang berlaku. Suka sangat dia dapat buat kerja nih. Ok jugak, kalau tidak saya yang kena buat. Hahaahaha. Tapi lambat la nak tunggu daging tu semua abis di ketuk. Lastly, my mom interframe join mengetuk sama.


Hasil ketukan dung dang dung dang maka terhasillah daging dengdeng ini. Sedap wehh buat buka puasa. Licin!!


4 comments:

mama uzma said...

dan esoknya nia akan bercerita sakan di skolah...yg kawan2 nia pun teruja mendengar cita nia...hehehee...sekejap je dah besar nia kan kak

FAM said...

Iena: xleh nak bayang dia cite apa dgn kwn dia paham apa. hahahahaha. mesti kelakar.

Mama hafiy said...

Mommy dania, daging dengdeng itu sungguh memanggil.Sila tempek itu resepi hehe

Mama hafiy said...
This comment has been removed by the author.