expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

November 12, 2010

Chinta: The End of Misery

Sebelum bukak cerita, sedikit pengakuan. Saya tak follow cerita ni, jadi apa yang saya bakal ceritakan pulak mungkin tidak bertepatan dengan keseluruhan ceritanya. Maklum leee, tengok pun selalunya 5min terakhir saje. Itu pun kalau tengok. Bak kata Cik Fid, tak koser nak layan aksi kena rogol, lacur diri ni. *wave CikFid*

Ok, its the end of misery. Whose you may ask? Hers as well as ours la.

Betul la kan? Abih sudah kekusutan si Chinta Chanduri (bangsa Hindustan kah?) sebab dia dah tiada, abih jugak kusut kepala kita ni sebab ceritanya tamat sudahhh..

In the middle of the story ni, I got an sms from my bestie *wave Munira* asking 'who do I hate most? chinta, rasul or the other guy apa-ntah-nama-dia'. Ok, meemula dapat sms tu, saya agak blur. Apsal minah ni tanya aku benci sapa tiba-tiba? And at 730pm pulak tu. Tapi nasib baik key word ada di situ, so saya tahulah apa dimaksudkan.

Then yesterday, knowingly know its the last episode, I make a point to watch. Itu pun in between mandikan-pakaikan-pampers-&-baju-sambil-bersilat dengan Nisha, diri sendiri mandi. Tau-tau si rasul tu kawen dengan chinta, and kapoof, dia jatuh and gone. Hahaha!! Typical dok?

Saya tak pasti la, tapi orang melayu memang suka benor cerita predictable macam ni kan? Ohh, I bet mereka-mereka yang follow cerita ni, harus berjurai air mata segala sebab heroin sudah mati. Kali ni saya pulak sms pada bestie saya tu. And we debated over sms sampai saya duk makan kfc pun boleh texting sms lagi. Nama pun debate kan, mesti kobar-kobar maaaa! *wink Munira* I still love you babeh ;)

Well, neither of us like the story, but she loves the way they convey Islamic message without being too preachy, I quote her saying. Saya tak mahu komen on this matter sebab, again, saya tak follow. Cuma saya tak again malas nak tengok sebab ceritanya sangat predictable, sangat typical. Its like, ntahlah....

10 years ago and now, jalan cerita semua sama. Seorang gadis malang yang sangatlah malang dan lemah sangat digilai oleh segala jantan dalam dunia (cerita tu) baik yang jahat, tok aji, tok imam, yang miskin yang kaya. Tapi loath by all women, except for one or two yang baik NM yang membantu gadis malang ni. Or, bak kata omputeh, the shoulder to cry on. Then its either the hero or heroin mati. Mati adalah cara paling mudah untuk tamatkan cerita. No?

Tengoklah cerita melayu, sket-sket mati. Hujung cerita je mati. Senang, bila mati abisla cerita. Kalau hidup nak kena ada ending yang lain pulak. Wake up people!! Benar seperti kawan saya kata, tak boleh compare dengan cerita omputeh. Kena compare apple to apple. Yes, I agree. Bukan nak compare dari segi kecanggihan mereka membuat cerita dengan teknologi serba sederhana kita. Memang tak boleh compare cerita Cicakman dengan Spiderman. Tapi cuba compare idealogy mereka dengan kita. Itu kita boleh compare kan? Sebab idealogy cuma perlu guna otak, otak manusia sama saje. Kenapa mereka boleh pelbagaikan cerita tapi kita tetaplah sama saje. Cuba kita compare otak to otak pulak!



Oh....panjang pulak merapu hari Jumaat dingin-dingin nih....hheehehe

Al-Fatihah untuk arwah Shamrin Fotograf.

5 comments:

Joy said...

tak tgk..x minat fs ;)

saudah said...

i hate rasul iman. takde pendirian. tak tahu buat keputusan.

Anonymous said...

aku sampai sudah tak layan cerita nih.kengkonon nak tgk la semalam last episode,tapi en halim tukar ke sports channel :)

-zaireen

Queenin Murni said...

sebab cerita melayu kalau hero/heroin mati, xda org bakar panggung.. nak happy ending sokmo kena tgh cerita hindustan.. hahahah!

tp, i like the ending.. bagus pon dia mati,takda la bini 1st yg baik NM tu asyik makan hati ja.. :P clap clap clap!

Cutestamoi said...

Patut nye si Munira tu sms aku. Aku yang layan citer ni sampai An naik pening. Muahahahaha. Chinta Chanduri konon, Chinta makan kari ade la. ngeee