expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

November 5, 2010

Visiting Newborns and Newmoms and Newdads

Ok, ini sambungan pada tips yang lepas. Ohh, ramai jugak yang setuju dengan saya. Thank you. Tidaklah saya rasa syok sendiri ataupun experience saya tidak boleh digunapakai. Hehehe..

Manners

Ok, point seterusnya adalah manners. Saya tahu, rakyat kita memang tinggi tata susila, budi pekerti. Tapi kadangkala, terlebih susila dan pekerti pun payah jugak. Baik, saya nak tanya mommies sekalian, diawal kelahiran atau dalam tempoh berpantang tu kan, biasa tak bila orang datang melawat sibuk nak angkat-pegang-cubit-cuit baby? Biasa? Biasa sangatttttttt? Yesss! Itulah adat orang kita, suka sangat angkat-pegang-cubit-cuit baby, especially kalau baby tu tengah tido. Wahai kalian semua, seboleh-boleh tak perlulah untuk angkat-pegang-cubit-cuit baby yang baru melihat donia tu. Especially kalau baby tengah tido. Kesian ok baby tu. Baru nak lelap dah terkejut! Kesian lagi kat mak baby tu, susah payah tidokan, korang senang-senang pi angkat, hayun-hayun, enjut-enjut baby tu.

Ok, cuit sikit bolehlah kut but moderately. We don't know what germs live on our hands. Tadi pegang stereng kereta, pintu kereta, kasut etc tiba-tiba nak pegang baby. Watch it ok!

Haaa...kalau datang dengan boyfriend tu, sibuk nak pegang baby nak tunjukkan motherly style pada bf memasing, tak payah ok! Banyak lagi cara nak tunjukkan nanti bila dah kahwin. Tettttttt!

Dealing with the other kids

Haaa....ni applicable kalau yang dilawat tu sudah ada anak. Maknanya newborn adalah anak kedua, ketiga etc. Ok? In my case, Dania is the other kid la. And she's just 3yrs old when dia dapat adik. At 3, dia dah paham tentang attention ni. Bila ada adik, dia tahu bahawa attention terhadap dia sudah berbelah kepada si adik. And she sometimes seek for attention.

Sometimes saya perasan bila mana orang datang melawat terus melulu melawat si adik/newborn. Saya suka cara one of my aunty yang datang dan bertegur sapa dengan Dania dlu sebelum berjumpa dengan Nisha. She gets all excited sebab dia masih ditegur, moreover dipuji. Kids love complements kan?


Begitu juga dengan hadiah. Tak perlu beli hadiah sangat untuk anak-anak yang lain. Memadai kalau bawakan sedikit chocolates sebagai hadiah sampingan pada anak-anak lain. Kadang-kadang Dania akan tanya saya, 'Mana hadiah Nia?'. See, kesian tak? Terpaksa mommy explain gitu gini dan janji akan bagi hadiah untuk dia. Ohh.....

Nasihat

Ohh....orang melayu ni banyak sangat adat, pantang larang, nasihat kan? Ada tu pulak, boleh ikut negeri. Eg, what some people in Perlis do, people in Melaka don't do. Nasihat ni berguna, kalau kena pada tempatnya. Kita boleh hulurkan nasihat, tapi berpadalah. Beri nasihat adalah lain dengan beri arahan ye. Especially on berpantang, taking care of the baby and breastfeeding. Some people ni kan, beriya dia cakap itu ini, yang tu boleh, yang ni tak boleh. Apa orang kata, lebih sudu dari kuah. Haa....camtu laaaa.

Nak menasihat takde masalah, cuma jangan sampai obses sangat dengan nasihat tu. Beritahu and let it go. Orang tu nak dengar and follow tu terpulanglah kan?

Oklah....tak mau bebel panjang-panjang dah. Cukuplah tu, nanti kang semua takut nak gi melawat newborns. Hahahahahahahahaha

1 comment:

pu3natul said...

Agree..sangat2 agree...

Nak tambah boleh?

Jangan dtg/balik time maghrib ke atas. Budak newbron ni sangat la fragile..nanti malam tak tido sapa yg susah? Mak bapak dia jugak.