expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

March 10, 2009

Dania

Every mothers would be so proud of her offsprings kan? Ibu mana tak sayangkan anak..


Sama la saya. Kadang-kadang tu saya tak perasan yang saya sangat bangga dengan perkembangan Dania hingga orang lain yang point out. Dania ni relatively a quiet person, especially around strangers. "Anak ko ni macam takde perasaan je kalau aku agah dia" comment from my officemate. But once she's comfortable with you, she can be a chatterbox. She'll sing, laugh, chat with you like there's no tomorrow. And she can be very easy with kids her age. She would ask them to play with her.

Like what happen in Imigresen few weeks back. I think she made friends with more than 10 kids in a day, and secara tak langsung, I made friends with their parents as well. She sings with the kids, count 123s, abcs, etc. To the extend, strangers were impressed at her.

"Eh, bape tahun anak you nih? Pandai dia nyanyi eh"


"Wah, she can say abc already meh? My son cannot laa..where you send her? smart reader ah?"




Ohh...deep inside, I was smiling ear to ear, I am so proud of her. Yes, she can count to 15 now, she recognizes A to Z already, sings old folks songs like nenek kebayan, papaku pulang dari kota, old mcdonald, twinkle2...and others too. She receives instructions quite well (hehe...now I can ask her to do things for me!!), she asks too many questions...like;

"Mommy, moon mana? Tak de?" whenever we went out, she look up the sky and search for moon.
"Bila nia naik fane?" selagi tak naik, everyday kena jawab.

"Mommy, sapa ni? Hah? Nia baby??" everytime she sees her baby photos. Dia tak boleh terima gambar baby tu adalah dia.

Well, I do hope she will grow up to be a smart girl, and good kak long perhaps. Hahahahaha!! Adakah ini bermakna.......



























Ohh belum..belum. Belum ada rezeki. Usaha lagi...Insya Allah

5 comments:

Mama Adib said...

he he sama la dengan my adib hari hari kalau boleh nak naik aeroplane hmm

noniey alias said...

la aku baru je nak wish tahniah tadi..hehehee...

kadang2 geram jugak kan bila depan orang, anak kita jadi senyap. padahal kat rumah, suara kita pun dah tenggelam dek suara dia je yang kedengaran..

hopefully aqil syahmi pun akan jadi cam Nia.. sekarang ni dah banyak cakap, sebutan pun kitaorang dah boleh paham, n dia pun rajin buat apa yang kita suh buat.. alhamdulillah..

l i e y n said...

my amir mmg ada prob-speech delay. but adik dia si irfan mmg mulut becok tp bahasa yg dia aje paham...

anak2 mmg penyeri hidup....tak sangka aku dah ada 2 org anak. nak girl but nanti le dulu!!!!

fatin, i think dania mmg dah sepatutnya ada adik skrg ni!!!
usaha tangga kejayaan!!!

Kak Teh said...

fatin..hannah dah boleh bilang 1,2,3,4,5. Sbb mummy dia baru ajar sampai 5 :B. Buleh ke nak ajar dah sampai 10? nanti dia lupa lak..hehe..don't underestimate them kan..their mind is at growing stage now.

Ok, start la pojek baru..bila lagi, papatuk and mamatuk nak ramai cucu tuuuuuu.......

mommy said...

k aya: of course blh meh. i teach dania to count guna tangga je. everytime naik & turun kena bilang 1 to 10.