expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

April 20, 2009

Delegation

Adakah tugas-tugas penjagaan anak itu hak mutlak si isteri atau mommy dan si suami atau daddy boleh goyang kaki? Dan tugas-tugas penjagaan rumah pula juga tugas si isteri dan suami cuma tunggu makanan terhidang disisi? macam rhyme..




Kalau saya, memang ada. Tapi ikut masa dan keadaan. Usually kalau mandi pakai Dania we all selang seli. Tapi kalau dah Mr Hubby balik lambat, tak kan saya nak tunggu dia balik baru nak mandikan? Ye tak? Biasanya turn Mr Hubby waktu weekend, saya panggil bonding session! Mr Hubby dan suami kawan saya cukup tak suka terma itu. Kalau kami kaum ladies ni nak keluar bergosip beramas mesra, we all suka bagi kaum bapak ni jaga anak. So we call it, bonding session.....anda nak guna terma tu? Silakan..


Hal rumah seperti basuh baju, sidai baju, gosok baju-sapa-sapa yang sempat. Masak-sama. Lain-lain? Tunggu maid datang 2 minggu sekali...sementara tunggu maid tu, baju dah menggunung, pun tunggu dilipat! kah kah kah



You all macam mana? Ada delegation? Pembahagian tugas?



10 comments:

noniey alias said...

macam aku, banyak hal2 anak, dia yang uruskan. dari segi mandikan, basuh botol susu tapi time tido, aku akan amik alih. sebab aku bab2 masak. so memang time aku masak, dia akan uruskan aqil syahmi. cuma kalau time dia gi main, aqil syahmi tiba2 poo-poo, aku basuh lah. takde lah sampai nak tunggu dia balik.

bab2 baju plak, kami akan sama2 basuh baju( mana yang sempat), dia jemur, aku lipat n dia gantung. so memang setakat ni kitaorang bahagi camtu ah. 2-2 puas hati.

Nurhayati said...

ada jua.. sama2 tolong sbb sama2 keje.. ;)

kirana said...

mestiiiiiiiiiiiiiiii ada
jgn harap laki skrg nk jadi laki mcm zaman dulu2..duduk baca soratkabar tgk tv..

sy suka guna ..term anak nk berkasih syg..

l i e y n said...

jap2...
aku plak actually tak suka nak suruh hubby ni...
uruskan anak kitaorg mmg gilir2...kalau abah dia mandikan, mommy pakaikan baju
kalau tadi mommy dah buat ribena, nnt bila diaorg nak 'mimilk', abah dia plak punya turn..
tapi basuh kain, sidai kain, lipat kain, masak, sapu sampah, mop lantai- mmg kerja aku sbb aku tak suka a.k.a tak puas hati kalau dia buat
buang sampah, kunci gate n pintu - keje cik abang...plus le mesin rumput sekali-sekala...

mama uzma said...

mcm iena plak...hari berkerja...papa dia blik keje smpai umah kul6..trus la turn dia jaga uzma...smpai la uzma tido mlm..maknanya..uzma nak minum ker..salin baju tido ker..tukar pampers ke semua papa uzma wat..mcm tu gak ngan basuh botol..yg iena lak akan sediakan makan mlm..weekend je muse masak..da setel iena rehat..

mcm basuh baju..3x seminggu..paling lewat muse tido kul2..sblum tido dia akan basuh kain(alaa pakai mesin bukan tgn pun..keh3..)pagi iena jemur kmudian iena lipat..

yg lain byk tolong menolong..."APA YG PENTING....KEJERSAMAAAA...."

MommyDania said...

noniey: sama la kita

nurhayati: apa yg penting? kerjasama!

kirana: ya betul. tp...masih ada laki yg camtu. sedihkan?

lieyn: caya la ko. bertuah suami hang!

mama uzma: ya betul!!

mamaDhea said...

MD,
sameeeeeeeeeeeeee.. ekekeke.. esp. time aku gi kelas ke kan, mesti laa bapaknyer yg jaga budak2 tuh.. wlpon mak aku sanggup nak jaga.. kecuali klu bapaknye keje/kursus mcm skrg ni, baru lah aku minta tlg kat mak jagakan bdk berdua tuh..

lgsatu, bab keje rumah.. start dr awal kawen aku dh ckp kena pukul sama rata sbb masing2 pon bekerja.. kahkahkah! kejam tak kejam laa kan.. ;P

kesimpulannya, kesan drp kekejaman aku tu akhirnya hubby aku ringan tulang, wlpon kdg muka nmpk mcm kena paksa jek.. kahkahkah!

MommyDania said...

MD: hahaha..tak tahan muka kena paksa!!

mama hannah said...

aku n halim mmg delegate tugas.kalo dia basuh baju,aku sidai baju n vice versa.masak-memasak aku la,kengkadang dia ada gak masak.tp,sejak ada hannah ni,dia la yg buat sumer keje..heh heh heh..tp time mandikan hannah,tuka pampers hannah,aku nih la yg membuatnye..heheh

MommyDania said...

tun: bagus le lagu tu.