expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

April 2, 2009

Have You Ever Scolded Your Child in Public?

Have you?

Yesterday I went to Jusco with Dania to get some groceries. As usual, a good 30minutes were spent observing Dania playing in the playground at the food court. So while waiting, I also observe people around (mak kan suka tengok kasut, handbag, baju orang). And while mengusha people, I suddenly heard a loud cry. Very loud! I turn to the playgroud, hoping it was not Dania. Alhamdulillah, she is ok, happily playing.


So I searched the area only to find a boy (maybe baya Dania) was frantically crying. Imagine in a food court, siap ada playground yang sangat la bingit, boleh dengar suara budak menangis sangat kuat. People around dah bangun hulur-hulur kepala nak tengok apa jadi. (mak pun sama sibuk!). Right there and then, his dad was shouting at the boy (saya tak paham, its not bahasa nor english). He was still shouting although people were already looking. And BANG! A slap on the butt. And guess what, his mother just berdiri kat tepi like nothing happen. Buat muka kering jek! B****!


I felt so pity to the boy. Maybe he did something wrong, but he is just being a kid, a baby for Godsake! Yes, I admit that sometimes I go overboard by scolding Dania, but not to the extend of shouting macam nak marah semua orang dalam shopping complex tu. Even I pun terasa takut dimarahi macam tu walaupun tak paham.


The family went out of the area, perhaps balik. The boy was still crying like mad, muka dia merah sangat and no sign of the parents memujuk or anything. I cannot even imagine the situation at his home. Kesian sangat.


When I get my Dania from the playground, I kissed her non-stop! Macam rasa nak nangis pun ada. sure anak aku pelik apahal la mak aku nih


To the boy, I do hope you be a good boy. Don't make your parents angry at you and even they scolded you, just remember, they are still your parents. They might have problems or anything but they do love, in different way.


11 comments:

Mama Adib said...

sian kat that boy sob sob

mak pernah la tinggi kan suara esp bila dia buat hal nak kan benda2 yang tak sepatutnya. tapi satu ayat je la
"tak boleh"

m-i-o said...

isy, kalo in public - tahanlah sikit kemarahan pun! even kita yg adults ni pun tak mau diaibkan depan khalayak ramai. kesian budak tu, walau apa pun kesalahan dia.

ditakuti tindakan ibu bapa yg macam tu akan mempengaruhi anak2. children learn what they live.

MommyDania said...

mama adib: takat 'tak boleh' tu biasa la kut. kita kena la tegas dgn anak2 kn.

m-i-o: right! dah harapnya bdk2 lain yg tgk pun jd makin baik sbb takut parents dia marah. blh ke?

noniey alias said...

kalau aku plak, kat public, takde lah nak marah beria. cuma aku akan sebut nama dia dgn nada cam marah. papa dia plak biasanya akan jegil mata. n kalau tak dgr gak, tarik telinga. nak marah beria tu, setakat ni takde lah kot sebab bila tunjuk rotan, dia terus takut.

mommylyssa said...

arrrghhh...i baca nii pun dah tak suka... i believe in being firm but tak sampai tahap shouting laa...kesian that boy!

MommyDania said...

noniey: kt umah ko ada rotan ke? aku pun takut. hehehe

zura: mmg! mcm drama pun ye tgk smlm.

mamaDhea said...

hi mommydania,

erm, sya tak penah plak marah anak kat public sbb sya sendiri tak suka dibuat camtu..

takat jegil2 biji mata aje.. hahaha.. takpon tahan sabar, sampai dlm keta kena sedass.. :D

l i e y n said...

setakat ni tak pernah lagi marah anak2 kat public....aku rasa aku ni garang tapi bila ngan my babies, my heart melted!!! abah diaorang boleh tahan gak garangnya..tapi takle kat public...

Queenin Murni said...

pitty that boy. selalu gak tgk gini.. especially on bangsa xxxxx.. derang kalau marah anak..mmg naik tangan punya..n selalunya derang suka tonyoh2 kepala..i don't why..xsuka btol tgk org main kepala..

MommyDania said...

mamadhea: bab jegil tu slalu. agak2 tak menangkap, buat2 angkat tangan la pulak kan.

lieyn: betul la..garang2 dgn anak sendiri jd xjd. aku kalau dh marah dania, lps tu aku yg sedih. bdk tu relax jek.

queenin murni: betul! sgt tak suka org main2 kepala nih. sgt kurang ajar kan.

Umi Nawfal said...

kesian budak tu.. x paham kenapa musti jerit2 kat public!? sakit hati tul bile dengar org tengking2 ni lah.. dah tu main kepala pulak! pantang betullah..