expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

April 7, 2009

Zaman Gawat Zaman Melabur?

Orang kata zaman gawat ni adalah waktu paling ideal untuk melabur dalam unit trust dan sebagainya. Memandangkan saya ni bukan dari aliran kewangan or anything related to it <s>(saya cuma tau kira wang saya & kira discount waktu sale saje), I would want your opinions on unit trust nih. And kalau boleh, saya perlukan pandangan dari orang yang ada unit trust tapi bukan agent unit trust, ok tak?

a) what do I need to know about unit trust.

b) how does unit trust works.

c) if not through unit trust, what other means to generate more $$$?


Thank you.

12 comments:

m-i-o said...

aiseh. sy pun sengal bab ni.

tp sekadar pandanganlah ya. kawan sy ckp unit trust = u need no trust. ah ah ah. yakah? sy pun tak tau.

dia kata baik melabur dlm asb. tiap2 tahun kompem 8% dividen, low risk.

mommylyssa said...

i takut nak take risks with my money ;-) i opt for asb jer... loan asb pun i amik gak... konfirm dapat untung walaupun sikit (kalau compare ngan unit trust laa kot)... leh lah gi berjalan gak ;-)

MommyDania said...

m-i-o: sy pun dgr cmtu. tp sbb tgk org amek unit trust ni masyuk kan, tu yg nak tau.

MommyDania said...

zura: yeap, i opt for that one jugak. just nak spred the wings and grow more trees.

Cutestamoi said...

Last i heard about Unit Trust nie.. this year they are badly affected tau. dunno la how true. Amik insurance with saving jer. cam An. hehe. Aku amik pure insurance.

MommyDania said...

erma: insurans pun sudah. ;)

purpose aku ialah: meletakkan duit di tmpt selamat selain isetan, parkson & sebagainya. thats why nak tau unit trust ni cmne pulak.

l i e y n said...

dengar2nya mcm tu gak...
aku pun ada gak berkira-kira nak invest dlm unit trust tapi nak guna duit dlm acc 1 EPF...simpanan hari tua!!!

kirana said...

hai momy,
saja ja nk kongsi pendapat,
UT ni elok utk invesment jangka panjang..like 3 yrs n above...kalo ikut history..leh dpt untug until 45% ..tp kena pilih la unit mana nk masuk..ada yg murah dan ada yg mahai

kenapa masa ni sesuai nk invest?
sbb time ni harga unit seme rendah..
bygkan 2-3 thn lagi ekonomi dh pulih..harga unit dah naik..masa tu la untungnya

UT ni mcm main saham la..tp ada manager yg tlg jaga naik turun harga..so dia monitor bgtau kite la ..nk jual ke..nk beli ker

tu jer nk kongsi..byk lg nk stori..anyway,,saya bukan agen UT..tp saya ada invest kat UT :)

MommyDania said...

lieyn: haa..tu la kaedahnya. dari duk diam dlm epf tu kan..

kirana: TQVM! just what i needed to hear. i will link yours to mine. nt if i need more info i buzz u k! thanks

Yan said...

mak ada masuk UT.. ada la tulis sket2 thru label Investment / Information kat blog.. $$$ pun ada.. ha ha ha.. caca marba blog aku!

mast@work said...

hi,

saya ada juga melabur unit trust.. so far, masih banyak la unit saya.. saya fikir nak park situ lama2 sikit.. biar untungnya lebih.. ASB pun ada.. tapi untungnya fix la.. tak turun naik..

insurans pun ada 2 jenis.. satu yang life insurance and another one savings.. yang etiqa punya quite interesting, every 3 years saya akan dapat sejumlah dari simpanan saya.. untuk digunakan.. bakinya akan diberi masa tempoh matang.. tapi masa matang itu tak le sebanyak life insurans biasa.. saya simpan gaya ni untuk buat2 extend rumah ka, nak bercuti jauh ka..

MommyDania said...

CY: ye ke. nt i google! thanks

mast: hi! thanks for the info. ;)