expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

May 20, 2009

Syurga Cinta?

Semalam pagi saya dengar Hotfm, bercerita tentang filem Syurga Cinta. Dari sembang-sembang antara FBI, Fafaw dan pelakon2 filem ni, yang dapat saya rumuskan penceritaannya biasa. Tak sampai taraf filem. Maaflah saya bias, tapi saya rasa jalan ceritanya agak predictable dan biasa. Agak-agak kalau tunjuk kat cerekarama pun cukup kut. Opps....I'm sorry..

Apapun, saya puji Ahmad Idham kerana mahu buat cerita begini, cerita yang lebih baik dari filem-filem terdahulu yang mengangkat martabat remaja rosak akhlak ke layar perak, seperti memberitahu dunia, "lihatlah dunia, Malaysia ni penuh dengan remaja rosak!"


Picture and more info on the film is here.

Saya suka filem-filem Yasmin Ahmad, tapi kesian. Beliau di double standard kan di negara sendiri. Tengoklah Muaalaf, sampai sekarang tidak ditayangkan. Kat Singapore dah dua kali masuk panggung. Ohhh.....keji!






p/s: Ingat cerita Rabun? Saya sama dengan parents Orkid, sorang from Muar, sorang from Kelantan. Cuma saya lahir je la di Kelantan. Apsal saya tak namakan Dania Orkid ek? hehehehehehe

8 comments:

mama uzma said...

hmm..dania orkid...
menarik gak nama tuh..hihi...

iena setuju tu kak...
nape ek cita yasmin tu di biarkan sedangkan jalan cita dia mmg bagus...huhh

Nurhayati said...

macam takde rasa je nak tgk citer syurga cinta ni.. ntah la nape..

CikChelsea said...

sis,
i'm absolutely agree with u about 'cerita rosak akhlak masuk panggung'...dh bnyk sgt cite mcm tu...perubahan nan adoooo pun

BTW, psl citer mualaf tu...lembaga penapisan xluluskan sbb ada scene yg 'mengusik' sensitiviti agama Islam. if i'm not mistaken scene mengaji ke solat yg bersound effectkn lagu from church.

tp pelik la lembaga penapisan neh, scene budak melayu bkemban dgn towel je dlm bohsia xde plak dikata 'mengusik' sensitiviti...ye x???

opssss...tlebih sudah

MommyDania said...

cik chelsea: yeap, itulah namanya double standard. No?

m-i-o said...

a'ah ek. senyap jek mualaf.

sy suka yasmin ahmad. she's so different! kan? part2 filem dia yg dikatakan mengusik sensitiviti tu sy rasa - lebih kepada adegan sentap.

tapi bukanlah kategori sentap yg sangap macam filem bohsia tu.

nama orked - simpan utk adik perempuan dania. ehehe :P

m-i-o said...

oh about syurga cinta. sy anti-heliza. kahkahkah. tak pasal2 jek.

MommyDania said...

M-i-o: adakah kerana dia sudah perasan org puji matanya bundar lalu dia sentiasa membundarkan matanya. sy pun kureng!!

l i e y n said...

orang cakap cite ni mcm cite indon...
kenapalah susah orang malaysia nk ada idea sendiri....
mmg yasmin ahmad punya cite best tapi kenapa ekk??
cinema kat sini yang boikot mcm yg dia cite dlm blog dia...kesian kan?