expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

June 3, 2009

Lagi Kisah PigSkin Lining

Tak sudah-sudah duk mengata binatang sekor nih. Tapinya, kena beritahu juga supaya tidak terkena dikemudian hari. Terutama kepada ladies yang suka shopping moping nih kan, like me! *wink*

Ok, you all pernah tak shopping kat Ni.chi Fashion House? Yang saya tau ada di Maju Junction, Alamanda, Dataran Pahlawan, Pavilion and Mid Valley. Saya suka jugak ke kedai ni, baju-baju dia banyakkkkkkk sangat, price pun ok.

Ohh... terpesong sudah. Baru-baru ni kawan saya ke kedai ini, dan membelek segala baju-baju dan accessories, termasuklah belt. Dia memang dah lama aim nak rembat belt yang besar-besar tu. Hehehe...

Sedang duk membelek tu, ada amoi datang memberitahu yang belt-belt di situ semuanya ada pigskin lining. Jadi kawan saya pun belek la semula. Memang sah ada 3 dot-trademark pigskin tu. Dan sememangnya takde signage mengatakan ianya adalah pigskin lining. Hmm...oleh itu bak kata Mrs Noba, sebelum membeli kasut harus lah membelek dahulu, sekarang ni bukan saja kasut, segala barang yang buatannya ada ala-ala leather haruslah dibelek terlebih dahulu.

So, sebagai peringatan kepada saya dan you all semua, berhati-hati bila membeli!

Some say if the product is made of pigskin or has pigskin as lining, the product is usually cheap. I have no idea.

Duk dalam negara Islam, tapi kadang rasa macam berada dalam negara bukan Islam. *sighhh*

19 comments:

KV said...

nak kena google tgk cemana rupa pig skin ni. Takut salah beli nanti.

shawLycious said...

Miss Selfridge and H&M tops and dresses. Tie Rack scarves and ties, Jane Norman and Principles handbags and clutches. Come and grab yours now!:)

~ thalhazlin ~ said...

huhu. tq for the info. tak sangka ni chi ada jual barangan cam tu. hm..

honeylanz said...

bj kt Nichi cantik2..harga pun ok kan.. owh..takut nye pasal pigskin lining tu...

Umi Nawfal said...

betul.. betull.. beli ape2 pon nak kena belek dulu skang nih.. takot..

MommyDania said...

KV: kak, dia mcm ada dot-dot lubang.

thalhazlin: i pun terkejut

honeylanz: yeap, cantik2 kan.

achu: memang...hatta mknan pun dh byk. Masya Allah!

Fid said...

siankan kat binatang nih!
hahahaaa

betulll..kena belek sungguh2
saya belajar kenal kulit binatang ni ketika merayau kat tokyo..hapakah kucari..kucari jeket kulit..lepas tu jeket tak beli beli purse kulit lembu hahahaaaaaaaaaa

rizza said...

memang kena hati2...
memang kita negara islam.. tapi ade nye yg bukan islam dan mereka2 yg ambil mudah ..tu le jadik nya... main jual je...

sebab kan binatang seko ni semua part nye depa guna.. tu ade yg mahal ade yg murah... tak kira ... walaupun hanya segaris pun letak kulit binatang ni...

Nurhayati said...

skarang ni mcm bersepah sangat product pig skin lining.. mcm suka hati je letak sana sini, bila dah pegang baru prasan huhuh. patut kena control brg camni takleh bawak masuk... ;)

Ms Lola said...

Dok aih.... bag yg rega belas2 ribu pun pigskin lining jugak....

yaya said...

aduh risau saya....tak terkawal brg-brg yg guna pig skin lining ni yeh, masalahnya awat diorg tak label bebetul... tension tau!

ibusinga said...

Salam Kenal...
camna ya rupanya kulit menatang tu yang dah jadik beg/belt...

mama uzma said...

ishh...
masalah gak kan...
nak bershopping da jadi takut2 lak..

Mama hafiy said...

thanks mommy dania for the info : ) kerana daku pon suka gak jengah nichi kat alamanda tuh huhuhu

MN said...

kisah binatang ni lagi!!
thanks for the info beb.

MommyDania said...

dear all, i tried google for images of pig skin lining nih tp xdpt. some of you ada yg tak tau. kalo pig skin lining ni, usually the texture very soft, then ada dot-dot lubang kecik. kalau perhati betul2 its like 3 dot dkt2. itu yg i tau la..

Mama Adib said...

huhu hu gerunya mak

nak kena blaja dan mengenali looor, kang terpegang camne hmmm

MommyDania said...

mama adib: one ustaz once told me kalau terpegang kasut pig skin tu, kering & kering its ok. because its not direct pig skin, dh jd campuran. Wallah hu alam.

Fid said...

saya ada jumpa links yg ada gambar mendelah ni..silalah..

http://yuitsumuni.com/2009/06/04/pigskinhow-to-recognized-it/