expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

July 1, 2009

Dealing with Chicken Pox

Saya nak mintak pendapat. Saya ada dua idealogi yang berbeza dari dua sumber yang berbeza. Nak tidakkan mana-mana idea ini, tak boleh pulak. Sebabnya idea-idea itu sumbernya ialah mama saya dan MIL saya. Camno tuuu?

Ok, ramai yang tahu salah satu cara nak pulihkan chicken pox dengan cepat ialah dengan minum air kelapa. Tapi tahukah you all when is the right time to drink the air kelapak???

Idealogi 1

Minum air kelapa sebelum chicken pox menular ke seluruh badan. Tujuannya ialah supaya badan bertindakbalas dengan cepat dan mengeluarkan segala chicken pox tu once and for all.

Idealogi 2

Tunggu sehingga semua badan sudah kena chicken pox. Maknanya selepas semua chicken pox tu keluar dan kering, minum air kelapa. Tujuannya supaya air kelapa itu boleh merawat kulit dan menyembuhkan seluruhnya chicken pox itu. Kalau minum sebelum nanti chicken pox itu akan terbantut dan kebarangkalian kena lagi adalah tinggi.

Haaa.....sekarang, idealogi mana yang digunapakai oleh you all semua. Err, yang penah kena chicken pox la kan...

Please help! Oh...And if you have any other ways than putting on the calamine lotion, that would help too. Thanks in advance


Badan Dania dah semakin banyak bintik-bintik. Muka pun dah kena. Orang cakap kalau kena time kecik-kecik ni parut tak kekal lama. Insya Allah....

4 comments:

Umi Nawfal.. said...

err.. achic last time mase i kena i minum jek sentiasa air kelapa tu.. x de time2 pon..

mama uzma said...

huhu..x pasti la kak...
iena pun ada tanya2 gak kat pengasuh2 ni...mak yg ni kata jgn minum nanti dia terbantut nak kuar pastu nnti tinggal kesan...yg ni lak kata minum..huhu poning...

kak...tepek la gambar nia...
hihi...nak tgk...

Fid said...

den pakai ubat loktot(doktor) ja......

KV said...

anak akak dulu bagi lps latah(keluar) semua. Sbb org2 tua ckp kalo bagi mimun awal2 nanti tak abih keluar. Tp akak pun tatau la. Selain wat minum, boleh mandikan dgn air kelapa (tp akak tak buat) untuk hilangkan gatal kata dorang.