expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

August 22, 2009

Si Anak Dara

In less than four months, Dania will celebrate her third birthday. Kalau ditanya, dia akan menjawab, "3 tahun je". Dah nak menginjak ke angka 3 nih, dah pandai demand macam². Antaranya birthday cake dia. Selalu dia bertanya,

"Mommy, mana cake ben 10 Nia?" Ahha...you read it right. Anak dara mak nak kek ben10!!!

"Haa...aunty belum siap lagi. Cake ben10 susah la. Kita order cake dibo nak? barbie ke?"

"Tak nakkkkkkk. Nia nak cake ben10!!!"

Apa sudah jadi? Anak daraku memang suka apa yang budak laki suka. Macam Lyssa jugaklah kaedahnya. Kalau Lyssa suka ultraman, Dania suka spiderman, ben10 dan upin&ipin. Bila ditanya lagi,

"Nia nak baby girl ke baby boy?"

"Nia nak baby boy"

"Nape?"

"Nia nak main pistol!" I rest my case...

Dia juga dah semakin bijak (harus puji anak sendiri). Sudah pandai baca doa makan dengan lancar, sudah tahu gosok gigi sendiri-walaupun lepas tu saya kena tolong DAN sudah pandai mengarah orang. Ohhh....ini dia paling hebat! Ada aje arahan dia. Even papa saya pun kena arah dengan dia. Tapi cucu punya pasal, layankan aje

Cuma satu, dia masih dengan dyper. Saya konon bercita² untuk dyperless bila dia 3 tahun, tapi gayanya niat tu kena postpone. Dia boleh beritahu kalau lapar, dahaga, mengantuk, penat, sakit etc. Tapi bila nak wee² atau poo², dia akan beritahu selepas kejadian. Kadang² dia buat dek jek! Saya yang kena tanya. Adoiiiii.....tahun depan, bertambahlah budget untuk dypers.



Saya masih berkira² mahu ke Parenthood Expo atau tidak. Dengan keadaan H1N1 skrg ni, berbaloikah untuk ke sana?

4 comments:

l i e y n said...

sama cam anak aku...kalau nak mandi@main air pandai dia suh aku tanggal dyper dia tapi bila nak kenc n ber tak pulak...

ibusinga said...

hhehehehe...
lepas kejadian baru beritau..
geram kan...
:)

Umi Nawfal said...

achic,
silalah bertukar ke Cloth Diapers, jimat okey..!! n no more sampah sarap! hehehehe.. tp kena rajin pulak.. nak basuh..

noniey said...

aqil syahmi pun suka mengarah orang skrang.. mama, amik tu jap.. amboi, bukan main lagi..

bleh gi paranthood expo tu.. tapi kenalah pakai mask.. prevent is better than cure kan..