Masih ingat akan ini? Meh saya kasi refresh memory dulu.
Nah, jadilah rupanya begini. Keluarkan dan biar sejuk. Sementara tu boleh buat cream cheese.
Bahan cream cheese
125 gm cream cheese
50 gm mentega
75 gm gula icing (saya guna 50 je tetap manis, so kurangkan sket la)
1 sudu besar pati oren / sunquick
Pukul cheese sampai sedikit kembang, masukkan mentega, gula dan oren tadi. Nak lagi sedap sejukkan dulu dalam fridge. Tapi kalau tak sabar, sapu je dan sedia untuk makan!
Ada yang tanya, 'sama sedap ke dengan SR?'. Jawapan saya? Lebih sedap! Kondifen sekali. Kenapa? Sebab saya buat ikhlas dari hati untuk keluarga tersayang. Wah, gitu kan. Ok, kalau ada yang nak resepi, meh saya bagi. Tapi syaratnya buat dengan ikhlas untuk orang tersayang ok! Ngeeeeeee
Bahan A
4 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
350 gm gula halus
1 sudu kecil vanilla
Pukul telur sampai pekat dan kembang. Masukkan gula halus dan pukul lagi sampai kembang juga. Then masukkan minyak jagung. Resepi saya tu guna 1/2 cawan tapi saya guna 1/4 cawan je so tak oily sangat.
Bahan B
250 gm tepung gandum
1/2 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
420 gm carrot - samada dikisar atau potong halus (macam buat coleslaw-panjang2 halus)
80 gm walnut / almond - kisar kasar (lagi sedap goreng dlu sekejap baru rangup)
Ayakkan dulu set tepung tu. Then masukkan ke dalam bancuhan Bahan A tadi. Agak dah sebati, masukkan carrot dan walnut/almond. Masuk dalam bekas acuan empat segi, bulat ikut sukalah.
Bakar pada suhu 160'C untuk 20-30 minit.
Bahan A
4 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
350 gm gula halus
1 sudu kecil vanilla
Pukul telur sampai pekat dan kembang. Masukkan gula halus dan pukul lagi sampai kembang juga. Then masukkan minyak jagung. Resepi saya tu guna 1/2 cawan tapi saya guna 1/4 cawan je so tak oily sangat.
Bahan B
250 gm tepung gandum
1/2 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
420 gm carrot - samada dikisar atau potong halus (macam buat coleslaw-panjang2 halus)
80 gm walnut / almond - kisar kasar (lagi sedap goreng dlu sekejap baru rangup)
Ayakkan dulu set tepung tu. Then masukkan ke dalam bancuhan Bahan A tadi. Agak dah sebati, masukkan carrot dan walnut/almond. Masuk dalam bekas acuan empat segi, bulat ikut sukalah.
Bakar pada suhu 160'C untuk 20-30 minit.
Nah, jadilah rupanya begini. Keluarkan dan biar sejuk. Sementara tu boleh buat cream cheese.
Bahan cream cheese
125 gm cream cheese
50 gm mentega
75 gm gula icing (saya guna 50 je tetap manis, so kurangkan sket la)
1 sudu besar pati oren / sunquick
Pukul cheese sampai sedikit kembang, masukkan mentega, gula dan oren tadi. Nak lagi sedap sejukkan dulu dalam fridge. Tapi kalau tak sabar, sapu je dan sedia untuk makan!
Ni rupa siap di sapu ke atas carrot cake tu. Kalau nak sapu semua cake pun boleh. Ikut selera dan kreativiti ye noks!
Hasilnya. Sedap dihidang bersama teh o panas taruk daun mint dan bunga cengkih. Makan waktu petang kat luar sambil tengok anak-anak bermain. Pasti keluarga semua puji melambung gitu!
3 comments:
ala, terer nya dia....
teringin nak wat... tp...
adeh, kita sorang je suka, nanti kita sorang je kena makan.. pastu kita sorang je gumuksss! alaaa....
takpe, salin & simpan dulu resepi, blk kg nanti nk try!
tq ya!
nampak sedap betul!
lina: nt try tau! mmg sedap. ala, tak gemuklah u tu. hehehe
TQ fatin..
nanti aku wat aku bagi tau ek...
Post a Comment