expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

July 21, 2010

Geram dengan Orang Go.men

Yes, I've said it out loud! Selama ni memang dah geram tapi I never say it in the open. But this time memang tak boleh tahan. Orang go.men sekalian, how do you do your work actually? I never have this kinda problem dengan orang swas.ta. They are very precise, structured, follow sequence, very objective tapi banyak songeh and cheapskate. Takpelah, ada pros and cons di situ.

Tapi orang go.men ni, ishh!!! Geram ok. Kejap A, lepas tu tukar B. Then dah confirm, postpone pulak sebab clash dates etc. Always the same issues. Cheapskate pun ye jugak. Demand tinggi tapi bajet ciput. Sorang pegawai ada 10 kerani tapi satu keje pun tunggang tebalik. Kita orang swas.ta ni, 1 kerani 5 pegawai ratio boleh je handle everything. And oh, kita takde morning break 10am boleh turun kafe minum2 ya unlike orang go.men.

I think that is the issue la. Orang go.men ni terlalu banyak masa terluang sampai tak siap² keje uols. Teringat cerita KNV pasal surat 'dukacita' beliau yang hampir setahun baru dapat. Hellooo!! Benda tu you can do it in just 15mins la, apa kejadah sampai setahun baru siap nak bagtau etc.

Lepas tu kalau pegi mana² kaunter go.men ni memanglah sakit jiwa barah hati segala. Dah la..geram! Saya nak gi pump. Eh, tapi tak boleh pump kalau stress. Baik saya de-stress dulu.

orang emo di pagi yang indah,

12 comments:

CikChelsea said...

break at 10 tu mana ada sebenarnya, org gomen yg jd kan amalan (tp sy tak hehehehe)

dl b4 join gomen mmg selalu sgt komplen dorang nih lembap, tp once dah join tahulah knp lmbt kalau proses something (tak termasuk customer service)

kerenah birokrasi. ohh sy mati tak buat stetement mcm nih? haha

Fid said...

no komen sebab kalau aku komen....aku takleh stop
hahahah
aku jeles sebenarnya kakakakakakkaka
letih weh kerja kilang

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

some of them yeah...but not all :)
its all depend on individual jugak...
camea cross private staff yg salah guna working time...
so basically same je mane2 babe...
u belasah je cakap ape u tak puas hati kat dorang...let them know straight in their face...bru puas sket hati :)

KV said...

karenah birokrasi. Hehe

er..rilex2 nanti susu tak kluar.;P

kirana said...

marah nau nampaknya..
marahkan kerajaan naik harga ke ehhehe
eh apa aku melencong ni

tak semua agensi gomen lembap..ada yg ok..tak ok pon ada..selalu tak ok tu la merosak susu sebelanga

Queen said...

ahahhaa....my mom gomen..selalu je kutuk dia...mak selalu bengang je kene kutuk..ahahahhaa...

tapi bagi saya benda tu individu...
lagi satu..diorang banyak sangat pengarah nye..pastu maybe susah nakjumpe...kita swasta ni bilik bos berdepan je..agaggaa..pastu time luar opis time pun boleh je jumpa utk settle some issue..ngeee..

bersabar jela

FAM said...

CC: hahaha..itu statement berani mati. sendiri tanggung ahhh

Fid: tau dah kalau ko komen isu ni mmg panjangggg

LV: yeap, mmg depends pd individu itu tp birokrasi & system diorang ni pun ntah2 apa2 jgk.

FAM said...

KV: akak, relax dh. bancuh milo secawan sambil pump. hehe

Ana: ohh..what's new psl minyak naik. tak lama naik lg. dan lg. itulah dia 'rakyat didahulukan'

Queen: my in laws pun ramai gomen. hehehe. fedulik, komplen tetap komplen. hahahaha

mama hannah said...

hahahaha...aku pung tak boley komen lebey2..nanti go.men chop aku si tanggang pulak :D tapi..tuhla..isunye yg sama la..

Anonymous said...

sori what happen to you... but i also come across private staff yang tah apa2...
so 2x5 je i rasa.... coz i deal byk dgn gomen n private.
paling geram dgn staff bank.... bole borak dgn kawan walhal kita tengah tunggu dia ambik borang je...

liss

Fid said...

industry 'service' negara kita masih lemah terlalu lemah
berbudi bahasa budaya kita
tengah layan pelanggan bley layan borak mentgumpat dgn kawan
saya dapat kebanyakkannya mmg gitu go-men..swast ke....sib baik haku tak de kerja gituuuu

yg pasti kerja kilang Jepun gak yg takleh nak ngular sgt walaupun mengular juga sbb nak kuar time kerja almost impossible kakakakakaa

Cutestamoi said...

Huh. Cakap pasal servis org gomen mmg wat aku berbulu jek. Sebbek dulu aku keje ngadap GLC n private sector jek. Ni keje baru mmg ade harapan nak high blood pressure sbb kene deal ngan gomen. adehh. Sabo yek..