expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

September 28, 2010

Nak Marah Sapa, Nak Salahkan Siapa?

Semalam keluar berita pasal gambar semi-nude seorang remaja tersebar luas di fesbuk dan internet. Dah banyak berita dan cerita seperti ini. Dari awal kewujudan internet memang dah ada penyakit ni. Soalnya sekarang, siapa sebenar-benarnya bersalah dalam hal ini?

Saya bukan nak ceramah ke apa, but from where I see it, remaja perempuan tu yang pendek akal. Nak kata bodoh kang budak kolej, mesti pandaikan? Budak yang menyebarkan gambar tu di fesbuk tu memang terang-terang dia buat salah. Salah dari segi undang-undanglah. Tapi bottom line, si gadis pendek akal tu. Sapa suruh ko amek gambar macam tu? Kan? Walaupun untuk simpanan diri sendiri, apa tujuannya ko amek gambar macam tu? Adakah untuk nak tunjuk kat mak ayah? Kat adik beradik? Dah tentu tidak. Tunjuk kat kawan-kawan? Apa ko lesbian ke dik? Boyfren? Ada kebarangkalian jugak disitu.

Orang yang pandai dan tahu agama (tak yah banyak tapi tahu) tidak akan buat sesuatu diluar batasan macam ni. Apa faedahnya amek gambar semi-nude ni saya pun tak paham. Tu yang tersebar dan terlepas pada orang lain adalah semi-nude. Ntah-ntah, full nude pun mungkin ada. Tak gitu dik?

Paling kesian adalah pada mak ayah budak tu. Mana diorang nak letak muka kat kampung tu. Kiri kanan duk kata anak dia amek gambar semi-nude separa bo.gel. Orang kat kampung tak paham semi-nude tu.

Susah menjaga dan mendidik anak akhir zaman nih. Nak lagi anak perempuan. Takut! Semoga anak-anak saya dan anak-anak uols semua terpelihara olehNya. Amin...

3 comments:

KV said...

amin..
adeiii..ngeri lah. mcm2 hal bebudak skang neh!

Joy said...

seram. malu n mn nk sorok muka if jd mcm ni...huh..pity her

Queen said...

berkemban pun semi nude kan?..dah banyak kat TV kot..diorang belajar dari situ lah tu...heee