expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

November 16, 2010

Tira Oh I Miss You



Ahhaaa....esok nak raya dah kan? Sempat lagi kalau nak buat satu lagi hidangan yang senang tapi amatttttttttttttttt sedappppppppppppppppppp. Eh, bukan saya yang cakap, family saya cakap yek! Quote from Dania, "Mommy, nak cake mommy yang sedappppp tuuuu" Tengok! Tengok! Kembang hati mak ko ni nak.....

Anyway, this is how I make my version of tiramisu. And, it turns out, they like my version than the usual tiramisu. Hoorayyyyy!

Cam biasa, bahan-bahan semua agak-agak jek. Takde sukatan punya.

Seketul Philadelphia cream cheese
Sekotak whip cream
Gula halus @ 4 sudu besar. Ni agak-agak la, nak manis sangat ke, manis sedang ke.
Fresh Milk
Biskut Marie atau Tiger
Serbuk kopi atau ali cafe (saya guna ali cafe sebab dia wangi)
Slices of peach or mix fruits dalam tin


Gunakan hand mixer, kasi pukul cream cheese dan gula sampai kembang. Dah kembang setaman, masuk pulak whip cream dan continue pukul sampai creamy, kembang cantik. Percaya pada instinct dan mata anda. Boleh juga perah lemon sket kasi hilang muak cheese.

Lepas tu, boleh suruh anak dara atau teruna anda tolong. Tolong apa? Tolong celup biskut dalam fresh milk tu. Celup-balik-celup-balik dan susun dalam bekas. Susun la macam-mana pun janji penuh bekas tu. Wahhh, mesti dia suka punyalah!

Dah susun cantik, masukkan bancuhan cheese tadi. Buat satu layer kasi tutup biskut tu. Ulang balik aksi celup-balik-celup-balik-dan-susun tu. Lepas tu kasi tutup sama cheese. Ikut suka uols la nak 2 atau 3 layer. 3 cukup kut. Make sure lapisan cheese paling atas tu tebal sket.

Ok, tabur serbuk kopi atau ali cafe ginseng ka kacip fatimah ka. Ikut apa yang ada la. Tak yah la sampai habis sepeket, agak-agak cover cheese tu cukup le. Balance tu, sendiri tau la apa mau buat. Tuang air panas, kacau, minummmmmmm.

Last sekali, susunlah peace slices atau taburlah mix fruits ikut selera uols laaa. Dah cantik, pi simpan dalam freezer dalam 1 @ 2 jam, lepas tu boleh makan.




Siapppppppppppppppppp! Boleh hidang time raya esok. Hidang sekali teh-o kurang manis. Sure tetamu senyum melerettttttttt je. Hehehehe





Disclaimer: recipe asal tiramisu guna ladies fingers cookies, yang mana, lepas di celup dan disejukkan, biskut tu bertukar jadi macam sponge cake. So tiramisu tu akan naik, tinggi dan cantik like the usual cake. Versi saya, kes tak jumpa ladies fingers tu, saya guna biskut marie. Pada saya (dan keluarga - wave mama) lebih prefer biskut marie sebab ada texture dan crunchy sket. Tapi kalau tengok rendah je laa tiramisu nya. Tepuk dada tanya selera. Hehehe

1 comment:

Anonymous said...

woww , look yummeh , nak try lah , hehehe ;)

nak tanya boleh ?

whip cream tu satu kotak besar ke kecil aje ?

;)