expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

August 9, 2011

Lamb Stew Resepi Sendiri



Oppss....pepandai je claim resepi sendiri. Ok, resepi asal dari mama. Tak pasti dia tahu dari mana tapi katanya dah lama jaman-jaman duk obersea kat London dulu-dulu. Well, tak kisah asal usul resepi. Itu tak penting. Yang penting resepinya ye dok?

Senang nak mamp...opsss...bulan posa, sila jaga tatabahasa. :p Senang yang teramat senang ok!


Bahan

1 kg kamben (campur bhgn isi dan tulang)
4 biji bawang besar kuning
1 @ 2 biji bawang besar merah
5-7 biji tomato
carrot potong besar-besar
1 botol besar tomato puree
3-4 sudu sos cili
air
garam


Cara-cara

1. potong bawang besar kuning + merah. potong dadu
2. potong tomato wedges boleh, dadu pun boleh. janji size besar2 sket
3. rebus kamben, air sekadar menutupi kamben2 itu
4. masukkan bawang & tomato
5. tinggal sampai kamben empuk, bawang + tomato layu jadi kuah. masukkan tomato puree dan sos cili
6. kacau rata, biar sampai mendidih
7. sebelum tutup api, masuk garam

SIAP! Senang tak?? Resepi senang tapi masa lama. Tapi takpe sebab boleh tinggal je then sambung tengok tv, layan fesbuk layan twitter. ;p


Makan dengan spiral pasta or macaroni & garlic bread. Ohh....sedap wooooo!!!!




No comments: