expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

April 14, 2009

Tengok ni, Nia Big Girl tak Pakai Pampers

Fuh..baru masuk ofis. Ish, duduk-duduk bukak blog dlu, lawat blog kawan-kawan, kelik naneng mana-mana yang patut. Kut ni kalo BOSS tau, padah! Tapi tak dan nak tinggal jejak, singgah aje. Kalau nanti petang ku tinggal jejak ye teman-teman mesra!


Dania, Alhamdulillah. She's ok dah. Semalam memang saya cuak jugak. Tapi is still a bit feverish. Semalam pun tido awal, tak sempat makan. Kul 815pm dah ke la la land. Nasib sempat pakaikan pampers jenama Drypers.

Oh ya, sejak last weekend, saya tak pakaikan Dania pampers kecuali kalau keluar. Duk rumah, she's pampersless (ada ke word nih? huhuhu). Dania kan dah 2yrs plus, so its time to potty train her. I haven't bought any potty coz I hate the idea to wash the poo-poo etc. I prefer yang letak atas toilet bowl tu. Oh anyway, that's not the point here.


She's a bit pelik sebab tak pakai pampers but she likes it. Habis kat semua orang dia canang dia tak pakai pampers. Agaknya, rasa berangin kut. Penat memang penat. Every 20min or so saya ajak dia ke toilet.


"Tengok ni, Nia big girl. Nia tak pakai pampers."



Tapi, after like 10mins, dia wee wee lagi kat lantai. Ohh, menduga betul. So sepanjang weekend tu, ada la 4 5 kali saya cuci+mop lantai. And every nite pun after bath, saya tak pakaikan. Just sebelum tido je pakaikan pampers. Alhamdulillah, I survived these two nites without mencuci lantai.


Cuma saya agak cuak memikirkan dia poo poo without warning. Dah pesan kalau nak poo poo bagitau mommy and abah, tapi kalau ter.....cmno???





6 comments:

Umi Nawfal said...

huhuhu.. ngape eh, bebudak bile dah pandai ckp bkn main lg petahnye.. tp bab2 nak wee wee n poo poo musti slow kan.. asik terlepasss aje.. susah benor nk ngajo nye.. ke sbb die x reti lg nak 'feel' wee wee n poo poo tu eh..

Mama Adib said...

kalau terlepas, amik nga kertas, buang kah kah, tahan nafas yea. ahak.

my adib 2 tahun lebih jgk berjaya free diaperss tp bila mata dia pejam tetap kena pakai huhu tak tau le bila dia nak grad

MommyDania said...

acu: ye ke..dia tak dapat fee lagi.

MAA: tu la..kena pertingkatkan usaha nih. lps ni xyah beli pampers. mahal woo skrg!

l i e y n said...

amir tak nak cakap so susah sikit....
tapi aku bawak dia jumpa occupational therapist n sekarang tgh dlm process toilet training...
hopefully, everything's went well!!!

MommyDania said...

lieyn: occupational therapist tu apa buatnya?

mama uzma said...

truskan usaha mommy dania...
pasti berjaya punya...