expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

May 12, 2009

Perempuan Berkalung Sorban

“Bagaimana jika seorang perempuan memperjuangkan kewujudannya di tengah budaya yang menempatkan lelaki sebagai superior?”

Hanung Bramantyo cuba menjawabnya dalam film terbaru berjudul “Perempuan Berkalung Sorban”. Filem yang diangkat dari novel yang sama judulnya karya Abidah El Khalieqy berdurasi 2 jam 10 minit ini, seolah menjadi satu penanda atau trademark bagi Hanung. Bahwa beliau mampu mengangkat tema-tema berunsur keagamaan seperti karya sebelumnya, “Ayat-Ayat Cinta”.


To read further, please refer here. Kalau nak tengok trailer, visit here . Saya tak reti upload youtube ke blog le...

Hmm, agaknya bila la karyawan Malaysia boleh bikin filem seumpama ini? Tak sudah-sudah dengan rempit la..bohsia la..adegan panas la..





Ahha....nampaknya selepas buku vampire, saya kena cari buku ini pula. Mana ek nak cari?

11 comments:

Zuhaini said...

haha.. menarik sangat ke..? :)

awat pompuan tu x pakai je serban jadi tudung! :) hihi..

Mrs Noba said...

ada buku ke?
kalo ada, nanti mcm nak carik jer.

noniey alias said...

wah tak sabar nak baca.. mesti best macam ayat2 cinta jugak kan.. tapi filem ayat2 cinta bagi aku tak best pun.. baca buku lagi best..

MommyDania said...

zu: err...itu kena tnya director

mrs noba: patutnya ada la..tp i rasa ni cerpen, bkn novel

noniey: aku suka dua2!!

l i e y n said...

datuk siti nyanyi lagu soundtrack cite ni....
sure kena tengok punya!

wajahwajah said...

Filem ini yang diangkat dari novel yang sama judulnya karya Abidah El Khalieqy

MommyDania said...

lieyn: aah...tak kosa mak

mot: ko ada dpt novel dia? kt mana?

Queenin Murni said...

btul btul btul! m'sia asyik buat cerita yg menunjukkan life style anak2 melayu yang rosakk...

bil tertunggak lah, mkn buah lah.. macam istilah kotor yg diajarnyer kat bebudak.. haisshhH!!

m-i-o said...

haha! cerite pasal filem bohsia - mak menyampah betul tengok petikan filem tu. apatah lagi nk tengok filem keseluruhannya - lagilah mak tak lalu!

menyampah tahap dewa sampai rasa nak tulis surat layang. boleh gitu?

mak tak nampak apakah motif si anak yusof haslam melainkan motif nak kaut untung semata2

MommyDania said...

queenin murni: memang. ntah apa2

m-i-o: ee...btl la. aku naik menyampah sgt tgk trailer cite tu.

rizza said...

pakai kain serban kat atas bahu dah jadik style... kat sini nak gelak golek2 rase nye tengok.. baik minah ke mamat salleh ke.. pakai kain serban tu letak atas bahu sebagai fesyen... kat kedai pun ade jual..patung le pakai...hehhe