expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

August 18, 2010

Tak Perlu ke PaRam untuk Ikan Bakar Marvelous

Kasi bakar line dulu. Matilah janganlah ada yang marah belog ni pasal asyiklah duk tayang food je kan. Ni bukan nak tayang, nak bagitu jek. huhuhuhuhuhu. Sharing is caring uols ;p

Gambar di atas adalah ikan pari bakar tapi rupanya tidaklah nampak seperti pari sebab sudah di kerat 14 oleh mama saya supaya lebih cepat masak dan mudah dimakan. Bahan² yang diperlukan:

  1. Of course la ikan. Apa jenis ikan ikut selera tekak uols. Nak lagi mengancam, sila singgah ke supermarket berhampiran uols dan dapatkan ikan segar dari ladang supaya bila makan lebih nikmat dan jimat masa tak yah nak kuarkan dari freezer dan kena thaw segala.
  2. Sedikit kunyit dan garam dilumur pada ikan sebelum dibakar.
  3. Ramuan paling penting tentulah sambal ikan bakar seperti gambarajah di bawah. Diimport khas dari Muar - Mak Pon Sambal Ikan Bakar. Memang tip top! Ada mau?
Ikut saja arahan seperti di paket sambal ikan bakar ini. Ikut tau. Kalau tak, tak jadi. Saya guna chefel pan saje. Sangat mudah dan kemas. Takde percik-percik kat dinding ke apa. Satu tip lepas guna chefel ni. Sebaik guna silalah terus basuh. Jangan tunggu kerak² melekat nanti susah. Ohh...panas ek nak basuh terus. Takpe, jirus air sket janji kerak tu tanggal.


Ikan pari yang sedang dibakar. Nampak wap² asap tu? Phewww....telan ayaq liuq kan? Jaga² uols, tengok saje ye. Balik nanti boleh bikin.

Tadaaaaaaaaa!!! Siap sudah ikan pari bakar. Tidak lengkap makan ikan bakar tanpa kuah asam kan? Maka kuah asam pedas² masam harus ada. Tak perlu dah ke PaRam untuk ikan bakar. Sendiri bikin dari hati yang ikhlas dan perut yang lapar adalah lebih nikmat rasanya. Percayalah! Eh betul tak tipu. Bulan posa tak baik tipu. Ngeeeeeeeeeee

13 comments:

kaezrin said...

ada peluang tolong beli tak nih????

the rempah tuh cam best aja

FAM said...

Elin: sis, nt I tanya my sil. if ada I beli utk u kay ;)

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

huwaaaaa...darlingggg...nk jugak boley? nak pesan like 3 packets...sateu for me, satu for my mum n satue for my mil...
later u just email i brape k ;D

baizurahnur@yahoo.com

thanx dollie

aizuraawang said...

Fatin... i nak jugak!! serious tau... 3 packet jugak...

email me aizura.a@gmail.com

FAM said...

LV: ok..ok! roger that. i try pesan kt sapa2 yg blk muar nt k!

Zura: same dear, nt i cari.

POSH76 said...

buleh order ker hehe

FAM said...

posh76: blh tu blh but depends bila i blk muar. leave ur email senang i roger nt kay! ;)

croft said...

salam,

tumpang tanya. beli kat muar tu kat mana? kat pasar atau kat mana2 specific kedai?

tq

appledia said...

Macam menariks.Berapa yer sepeket?

email me ya : yellapples@gmail.com

CiKaYu said...

FAM, sedapnyeee......boleh order ke tak ni dear? kalau kat muar kat mana nk dpt ni...nanti email k,
ladyayu78@gmail.com

FAM said...

Croft: kt pasar kat astaka tu. kt abg jual sayur. peramah abg tu

appledia: will email u ;)

Ayu: boleh, insya Allah. tmpt I slalu beli kt pasar kt astaka tu. tmpt lain I tak sure la pulak.

Anonymous said...

Sis...saya pun nak jugak dalam 3 packets mcm tuh bole ka???


tenkiu....

fadtynurezza@gmail.com

Anonymous said...

Salam Sis.... saya pun nk order 3 packets boleh ka???

Tenkiu..

fadtynurezza@gmail.com